Als je een feestmaaltijd gaat voorbereiden, of je gaat koken voor vrienden, pak je extra uit. Je wil iets bijzonders op tafel zetten, iets luxueus. En bij luxe denk je al snel: vlees.

In feite is dat een heel logisch idee, want vlees is luxe, een luxe die we ons pas sinds enkele decennia dagelijks kunnen veroorloven. En juist daarom is vlees haar luxe status  verloren, omdat het gewoon is geworden om elke dag vlees te eten. Maar eigenlijk is dat helemaal niet zo gewoon.

Vroeger aten mensen niet alleen minder vaak vlees, maar ook minder vlees per portie. Gemiddeld lag dat in de jaren ’50 op zo’n 48 gram per persoon per dag. Men kon het gewoon niet betalen om meer vlees te eten, en was het ook niet gewend. Door de massaproductie van vlees is het aanbod gestegen, en de prijs gedaald. Nu eten we gemiddeld 100 gram, dus het is meer dan verdubbeld.  Genieten we nu ook dubbel zo veel van onze maaltijd? Dat is moeilijk te meten, maar onwaarschijnlijk.

In Nederland doen we het nog goed: in Australië eet men gemiddeld maar liefst 300 gram vlees per dag. Waarom eten mensen zo veel vlees? Omdat het lekker is, omdat we het kunnen betalen, en uit gewoonte. Misschien moeten we ons juist afvragen: waarom niet? Dat is snel beantwoord: omdat het een hoge CO2 uitstoot geeft en veel dierenleed veroorzaakt. Bovendien is om een kilo rundvlees te produceren 25 kilo veevoer zoals mais en soja nodig  en meer dan 15.000 liter water! Met een groeiende wereldbevolking is dat al snel niet meer haalbaar.

Op zoek naar alternatieven dus. Groenten, bonen en granen liggen voor de hand, ook een stuk beter voor de gezondheid. Maar om toch die heerlijke “umami” smaak te evenaren experimenteren zowel koks als wetenschappers met vleesvervangers, insecten en kweekvlees. Bij de Bagels en Beans kun je al een bagel belegd met meelwormen krijgen! Nu gruwel je er van, maar over tien jaar is het misschien wel heel gewoon. Kweekvlees is veelbelovend, dus wen maar vast aan het idee dat een hamburger straks in een laboratorium groeit in plaats van in de wei.

Een ander alternatief is heel simpel: gewoon minder vlees eten. Vlees weer gaan zien als luxe, als uitzondering, of als extra smaakmaker bij een maaltijd die grotendeels bestaat uit plantaardig voedsel. En dan geen kiloknallers, maar lokaal geproduceerd, biologisch. Is veel lekkerder ook. Minder kwantiteit, meer kwaliteit, goed klaargemaakt, met een mooi glas wijn, dan is het elke week wel een keer feest.

Wat vind jij van vegetarische eten? Doe je het soms, altijd of nooit, waarom?

CONTACT US

Send us an email and we'll get back to you, asap.

Wordt verstuurd

©2021 Foodconnectie.nl - 020-7371163 - info@foodconnectie.nl

of

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?

Spring naar toolbar