Op een feestje ontmoette ik eens een man die vertelde dat hij niet van eten hield. “Je kunt zo veel nuttige dingen doen in de tijd dat je met eten bezig bent” zei hij. Nou ben ik veel rare mensen tegengekomen in mijn leven, maar dit was wel een van de vreemdste dingen die ik ooit heb gehoord. Wie houdt er nou niet van eten?? Welbeschouwd heeft hij gelijk: goed eten kost veel tijd en/of geld: boodschappen doen, koken, tafel dekken, ik denk dat je er per dag zo al wel twee uur mee kwijt bent.

Maar hoezo niet “nuttig”? Waarom heel de dag hard werken als je niet ‘s  avonds lekker samen (of alleen!) aan tafel kan voor een goede en met zorg bereidde maaltijd? Als je niet gezellig  naar een restaurant kunt af en toe, nieuwe gerechten proberen, praten, eten, proeven? De avondmaaltijd is het mooiste gedeelte van de dag, de beloning, de cherry on the cake.

Maar eten is nog zo veel meer. Het is identiteit, nostalgie, liefde, pure emotie. Bij immigranten of expats kunnen de tranen in de ogen schieten bij het proeven van iets uit hun land van herkomst. Of denk aan de herinneringen die naar boven komen bij het proeven van iets uit je jeugd. De soep die je moeder maakte, het snoepje dat je van je opa kreeg…

De liefde van de man gaat door de maag, is een welbekende uitdrukking, dus wat doe je als je je liefje wilt verwennen? Lekker koken. Geldt trouwens ook voor de maag van de vrouw. Een vriendin van me heeft een tijdje verkering gehad met iemand die haar bijna elke dag mee uit eten nam. Heerlijk vond ze het, elke dag feest. Toen ze vijf kilo was aangekomen, heeft ze het uitgemaakt.

Sommige mensen eten juist als ze verdrietig zijn, letterlijk om een leegte op te vullen. Gedachteloos een rol koekjes naar binnen werken, dat helpt natuurlijk maar tijdelijk, want de echte helende werking van eten zit ‘m niet in het eten zelf, maar in de liefde die er in zit, die doorgaat als het eten op is.

Eten kan ook status zijn, dure gerechten aan je gasten serveren om indruk te maken. Maar meestal worden mensen niet blij van duur eten op zich. Gasten worden blij van eten waar aandacht aan is besteed, waar iemand zijn of haar best voor heeft gedaan. Ken je die feestjes waar plastic bakjes kant en klare Johma salade op tafel staan? De sfeer is meteen heel anders als iemand zelfgemaakte gerechten serveert in mooie schalen.

Eten is dus niet alleen liefde, eten is leven, met alles wat daarbij komt kijken. Een kok is therapeut, kunstenaar, verbinder, vertaler tegelijk. En zo is koken en eten misschien niet het meest “nuttige”, maar wel een van de meest zinnige dingen waar je je mee kunt bezighouden.

Wat vind jij lekker om te eten? Wat kook jij het liefst?

Welke emoties roept het eten bij jou op?

CONTACT US

Send us an email and we'll get back to you, asap.

Wordt verstuurd

©2021 Foodconnectie.nl - 020-7371163 - info@foodconnectie.nl

of

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?

Spring naar toolbar